ACS susține performanța în procesul de publicare științifică

Dec 07, 2018
Robert Nicolau

ACS Publications te încurajează și îți facilitează procesul de publicare științifică prin diseminarea informațiilor privind optimizarea structurii lucrării de cercetare, și nu numai. În acest sens, poți accesa un editorial privind arta publicării științifice, redactat în 2014 de câțiva membri ai echipei editoriale ACS Publications, care își păstrează valabile și utile până astăzi recomandările pentru toți cei ce doresc să publice în reviste internaționale cu factor de impact.

Odată cu progresul de digitalizare a informațiilor și de automatizare a proceselor, concretizarea publicării unui articol a devenit mai ușoară și mai rapidă, însă tot rezultă necesar un anumit grad de îndemânare și competență din partea fiecărui cercetător în structurarea lucrării. De aceea, având o experiență vastă în domeniu, ACS Publications s-a implicat activ în susținerea celor interesați de publicarea academică prin crearea seriei de video-uri și editoriale Publication 101. Indiferent de vechimea pe care o ai în cercetare, sigur îți va fi folositoare această colecție deoarece, într-un mediu atât de competitiv precum publicarea științifică, o bună documentare despre proces constituie un avantaj incontestabil în obținerea recunoașterii ca autor.

De curând a fost creat și un număr virtual ce îți pune la dispoziție într-un singur loc toate editorialele ACS Publications, care descriu succint etapele-cheie ale redactării eficiente a unei lucrări, ale transmiterii articolului, precum și procesele de revizuire și eforturile post-publicare. Textele complete le poți consulta la http://pubs.acs.org/page/vi/art_of_scientific_publication.html, însă iată în continuare și o selecție subiectivă a elementelor esențiale necesare pentru a stăpâni arta publicării, așa cum sunt ele evidențiate de autorii editorialelor:

  • Alegerea revistei – această decizie ar trebui luată în funcție de sfera de interes a revistei și nu numai pe baza metricilor, precum factorul de impact sau clasificarea Google Scholar. Astfel, prin identificarea revistei potrivite, poți maximiza impactul lucrării tale.
  • Eficiența compunerii lucrării științifice – secretul constă în organizarea datelor cu o schemă bine articulată, formularea unui titlu simplu, dar atractiv și, nu în ultimul rând, compunerea unui abstract ușor de înțeles, care poate fi apreciat de cititorii revistei și din care să reiasă clar principalele idei ale studiului realizat.
  • Importanța secțiunii experimentale sau a metodelor – această secțiune este esențială, deoarece astfel permiți celorlalți să refacă activitatea descrisă pentru a-ți continua munca întreprinsă și chiar să extindă impactul cercetării tale.
  • Construcția imaginilor și graficelor – conform autorilor, reprezentarea atentă și corectă științific a datelor reprezintă o dovadă că, de asemenea, întreaga lucrare a fost obținută într-o manieră atentă și corectă. Subiectivitatea, care există în mod inerent în orice proces de revizuire, îi poate determina pe editori să echivaleze imaginile neglijente cu date/experimente/teorii neglijente.

(Sursa: Mastering the Art of Scientific Publication)

Merită să citești integral cele 20 de articole ACS Publications, care au fost reunite în acest editorial virtual, fiindcă îți vor oferi o viziune de ansamblu mai clară pentru pregătirea următorului manuscris pe care vrei să-l publici, în calitate de autor. Spor la scris și la publicat!

Dacă instituția ta încă nu e abonată ACS Publications, scrie-ne la sales@e-nformation.ro, iar noi vom contacta pentru tine persoana responsabilă în vederea abonării.

Descarca Aplicatia
↓ descarca

Member Login

Ai uitat parola?

Creează cont

Resetează parola
Te rugăm să introduci adresa ta de email. Vei primi noua parolă pe email.